gode råd

SOS! Din hest har mavepine

 

Har i nogensinde oplevet at jeres hest har fået ondt i maven? Ikke på den der måde, så det der kommer ud ad den er splattet, men i kan se at den har ondt. Hvad gør man så?

 

Jeg vil lige starte med at sige at jeg ikke på nogen måde er dyrlæge og derfor ikke kan sige at det her er det rigtige at gøre i forhold til det med at være et råd fra en dyrlæge. Men det jeg vil med det her indlæg er, at hvis jeg kan hjælpe nogle der står i samme situation som jeg har stået i og ikke ved hvad de skal gøre, så er det her en hjælp til dem.

 

Ofte når man ser sin hest har ondt i maven på denne her måde, kan man komme til at tænke på om den har kolik og det kan sikkert udvikle sig til kolik eller noget i den dur, hvis man ikke gør noget. Det er derfor jeg skriver det her indlæg!

 

 

 

Fra komælk til plantemælk

Jeg vil også sige at erfaringen har jeg også fra mig selv af. Både som menneske, men også som ejer af en hest, som har oplevet det her. Efter jeg havde et mavesår i 2019, har jeg oplevet maveproblemer. Der sker de samme ting som ved hesten – Maven bliver spændt og oppustet. Man har ikke lyst til noget. Man har rigtig mange smerter osv.  Jeg ved at hvis jeg spiser/drikker mælkeprodukter og produkter med gluten, får jeg de her symptomer især! En ting jeg har gjort for at hjælpe mig selv, er at skifte min mælk i kaffen, som normalt var komælk, ud med plante mælk. Min mave kan meget bedre håndtere det. Så mælk med en fedt procent på 3,5 % og derover, som der er i biodynamisk mælk, er det rene gift for mig!

 

 

 

Min mave gør ondt mor 

Her om foråret begynder græsset virkelig at blive lækkert for hestene. Det betyder også at mange heste – især hvis du har en hest som Gitte, ikke helt forstår at de også skal holde lidt igen, får problemer. Det kan også betyde at de får ondt i maven og som der sker ved mig, kan det også ske ved heste som det her. Vi har oplevet det et par gange med Gitte og sidst var i sidste uge. Her kunne vi se at hun havde ondt. Hun ville ikke spise og havde det bare forfærdeligt. Jeg mærkede hende også på maven og den var helt spændt og udspillet. Jeg ved også at når hun prøver at få noget ud, men ikke kan (hvis i forstår hvad jeg mener?) så er den gal!

 

 

 

Kaster sig over vandet

Så hvad gør man i sådan en situation?! Det VI gør, er først at tage temperaturen på Gitte. Alle burde have et termometer i deres stald medicinkasse/skab! Her kan temperaturen godt være lidt høj. Det næste vi gør er, at lave en spand eller flere med vand med elektrolytter i. Hvis hesten ikke vil drikke det rent, så kommer vi lidt foder i, så Gitte får lyst til at drikke og tro mig! Det gør hun! Hun kaster sig nærmest over spanden og drikker og drikker. Hun skal bare have så meget vand som muligt! Grunden til det, er at det er nemmere for det der sidder fast, at kunne “glide ud” eller videre i systemet. Jeg gør det samme med mig selv. Så meget vand som muligt! Hvis man ikke har elektrolytter, så kan man lave sin egen. Det er meget simpelt. I kan finde en opskrift for en nødsituation her.

 

 

 

Sætter gang i systemet

Det næste man så gør, når hesten har drukket så meget vand den kunne, er at få den til at bevæge sig. Ligesom med os mennesker, så sætter bevægelse gang i systemet! Kender i det hvis i har siddet stille en hel dag og fået en masse at spise og så skal i ud at bevæge jer og så rumler maven og man kommer til at slå en prut eller flere. Ja jeg ved godt at nogle vil sige at sådan noget snakker man ikke om, men det gør jeg altså! Bevægelse er ikke bare godt for motiones skyld, men også din krops skyld, da der f.eks. kommer gang i tarmene og derved ungår man mavepine (et godt tip efter et stort måltid, er at gå en tur!).

 

 

 

Gang i maven igen 

Så efter vandet skal man ud at gå med hesten. Hvis man må der hvor i har hesten stående, så lad den løbe frit. Gerne få den til at løbe. Der skal så meget bevægelse til som muligt. Når der kommer gang i systemet igen, så kommer hesten til at prutte. Bare så i er forberedt på det, men det er også det vi vil have! Maven skal rumle og der skal komme en masse prutter, der gerne skulle komme til at blive en lort eller hestepære. Kald det hvad du vil! Tag gerne temperaturen før du går/løber med hesten og efter den har løbet og skidt – eller vent lidt efter en har skidt, da temperaturen godt kan være høj lige efter. Men bare lige for at holde øje med at hesten ikke får feber og at temperaturen kommer ned til hestens normale temperatur. Gittes plejer at ligge på de der 37,7 grader. Derfor er det også en god ide at finde ud ad hvad din hests normal temperatur.

 

 

Min oplevelse er, at når vi har gjort alle de her ting og der kommer gang i maven igen, bliver hesten sig selv igen. Dog er det en god ide at lige tilbyde hesten lidt mere vand inden man tager hjem fra stalden af, Bare lige så man er sikker 😉

Hej alle sammen. Jeg er blogger her hos Ridersnotebook.dk Jeg er ejer af verdens smukkeste fjordhest som hedder Gitte. Sammen har vi deltaget i PEEK konkurrencen, hvor vi i 2022 blev udtaget som en af de 10 finalister. Her på bloggen vil i høre meget mere om mit liv sammen med hende ❤ Tak fordi i følger med ❤

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *